Sümegi vár

A Sümegi vár Zala megyében, a Balatontól nem messze található és méltán országunk egyik legszebb történelmi középkori erődje, mely a környezetéből kiemelkedő kopár hegyre épült még a 13. században. A háromosztatú erődítmény alapja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. 

Sümegi vár

Forrás: https://esemenymenedzser.hu/

A legelső építkezések leginkább erre az alsó szintre korlátozódhattak, melyen egy fából készült emeleti toronyrész állt. A 14. században, az Anjou-királyok regnálása idején került sor a vár szerkezeti erősítése mellett a fellegvár falainak valamint az Öregtorony felső szintjének megépítésére, a meglévő épületek javítására. 

A vár falai ebben az évszázadban készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül.

Az erődítményt eredetileg IV. Béla király parancsára, a veszprémi Püspök építtette. 

Története számos érdekességet tartogat a színes sztorikra fogékony olvasó-közönségnek. Többek között a 14. század elején a Dunántúl korlátlan hatalmú nemesei, a Kőszegi család ragadta magához, s uralmukat csak később, az 1318-as győztes hadjáratában Anjou Károly döntötte meg. 

Az 1440-es év nyarán a Luxemburgi Erzsébet királyné pártján álló nemesek ostrom alá vették az Ulászló király táborához tartozó püspökség várát, melyet azonban sikeresen megvédelmezett a várban található katonaság. Ezután röviddel megépítették a ‘külsővárat’, így a Sümegi vár a környék legerősebb kővárává fejlődött. 

Sümeg jelentőségét csak fokozta, hogy a veszprémi püspök is ide vonult vissza székhelyéről, melyet 1552-ben elfoglaltak a ‘pogány’ hadak. 1553-ban megalkották legkorszerűbb védőművét, a több emeletes, vastag falú Kövess-bástyát. 

1605 tavaszán a Habsburg-ház elnyomása ellen felkelt Bocskai István erdélyi főnemes hajdúserege megszállta a várat, ahol meggyilkolták Újlaky Miklós veszprémi püspököt. Katonai szerepét később is megtartotta, a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban, majd 1705-től a felkelők fontos bázisának számított. A vár falai között még lőport is gyártottak a harcoló csapatoknak. 

Hadiszerencséjük hanyatlásával 1709-ben komolyabb harc nélkül feladta a Török István által vezérelt kuruc katonaság.

A gazdátlanná vált védőműveket az időjárás vasfoga a lakossággal karöltve évszázadokon át módszeresen kikezdte, amíg az 1960-as években megkezdődött régészeti feltárása és megóvása. 

A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővárában minden nyáron különféle várjátékokkal idézik fel az egykori emberek, katonák életét.

A várat 2016-tól kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújították.

Lovagi játékok

Forrás: https://sumegvar.hu/